- Reklam -

Pandeminin gizli kahramanlarından biri; Yusuf Selek

Sokak Hayvanlarının da insanlar kadar değerli olduğunu söyleyerek
bunu gerçekleştirmek için ekibiyle birlikte elinden geleni yapan adam…
Yusuf Selek

Röportaj: Gülseren Çenyüzlü

Covid-19 hayvanlardan da geçiyor diye bir algı var halk arasında, doğru mudur?

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor: Covid-19 hayvanlara geçen bir hastalık değil. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne göre, Covid-19’un evcil hayvanlardan insanlara geçtiğine dair herhangi bir bulgu bulunmuyor. Fakat bu bilgiler bir şekilde görmezden geliniyor.

Covid-19’un hayvanlardan bulaştığını zanneden çok sayıda insan evcil hayvanlarını sokağa atıyor diye duyumlar alıyoruz, doğru mudur?

Bu pandemi döneminde, hâlihazırda sokağa terk etmelerin çok olduğu ve insanların korktukları için de barınağımıza terk edilen hayvan çok oldu.

Ayrıca üniversite öğrencileri evlerine giderken kedi ve köpekleri bırakmak zorunda kaldılar. Biz de o hayvanları ivedilikle sahiplendirme yoluna gittik. Sahiplenilmeyen kedileri hayvanseverlerle iş birliği yaparak onlara sıcak bir yuva bulmak için elimizden geleni yaptık.

Ziyarete gelenlere bilgilendirme amaçlı kısa bilgiler vererek duyarlı vatandaşlarımıza bu pandemi süresini çocuklarına aldıkları bir kedi bir köpek ile aile bireyleri bir hayvan sahiplenmek için bu süreci değerlendirmelerini sağlamaya çalıştık. Karantina döneminde hayvanlarla beraber yaşamın mutluluk getirdiğinin farkına vardılar ve belki de onlarla empati kurmaya başladılar.

Covid 19 nedeni ile sokağa çıkma yasağı olduğundan dolayı Tepebaşı bölgesi sınırları içerisinde 15 noktada (Keskin, Eğriöz, Alınca, Emirce oğlu, Sakintepe, Muttalıp Çamlıca, Batıkent mahalleleri, esparkavm çevresi, kanatlı avm çevresi, özdilekavm çevresi, Anadolu Üniversitesi ek bina önü) sokak hayvanlarına ekiplerimiz tarafından beslenme çalışmaları her hafta yapmıştır.
Bu süreçte sokakta yaşayan hayvanlar için yardım etmek çok önemli. Beraber yaşıyoruz ve beraber yaşamaya da devam edeceğiz.
Merkezde yaşayan hayvanlar için yaptığımız çalışmaların yanında, kırsal alanda yapıtğımz çalışmalar da var. yakalanan yılan, kirpi, kuş, kaplumbağa, tilki gibi doğal yaşam merkezimize getirilen hayvanların Veteriner Hekimlerimiz tarafından tedavileri ve bakımları yapıldıktan sonra doğal ortamlara bırakılmıştır.

Pandemi süresince sokak hayvanları için hangi çalışmaları yaptınız?

Pandemi süresince kısırlaştırma, sahiplendirme, tedavi ve köpek toplama gibi çalışmalarımıza devam ettik.
5199 sayılı kanun gereği sahipsiz veya küpesiz sokak hayvanları toplama ekipleri tarafından toplanıp barınağımıza getirilmekte tedavileri ve aşıları yapılıp alındığı ortama bırakılmaktadır.
Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği zamanlarda 15 bölgede hayvan besleme odakları oluşturduk ve düzenli takip ettik. Hayvan Koruma Derneği ve üyeleriyle koordinasyon sağlanarak bir firma tarafından verilen 5 ton hindi eti ve 500 kg. mama dağıtımı yapılmıştır

Ekim ayı sonuna kadar :

Kısırlaştırılan kedi ve köpek sayısı 998,
Sahiplendirdiğimiz hayvan sayısı 514,
Tedavi edilen hayvan sayısı 3064
Bu hayvanlara yapılan kuduz aşısı 1436.
Yani görüldüğü üzere teknik manada sokak hayvanlarının her türlü sağlık kısırlaştırma ve diğer bakım işlerinden geri kalmayarak sürekliliğini sağladık ve hiçbir sokak hayvanının mağdur kalmaması için elimizden geleni yaptık.

Pandemi nedeniyle sosyal etkinlik konusunu gündeme getirmek istiyorum.

Sosyal etkinliklerimizi pandemi dolayısıyla yapamadık. Resim yarışması, Sen de Bir Pati Sev eğitimlerini yapamadık.
Sadece 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde Başkanımız Ahmet Ataç da katıldı ve hayvan severlere teşekkür belgesi verildi.
Eskişehir Hayvanları Koruma Dernek Başkanı Gülçin Yapıcı da Başkanımıza plaket takdim etti
Başkanımız da yaptığımız çalışmalar ve belediyenin yaptığı işler hakkında gelen misafirlere genel bilgi verdi.

Atlarla yapılan etkinlikleri de yapamadık çünkü birebir çocuklarla ilgilenilmesi gerekiyordu. Eskişehir de Ata Binmeyen çocuk kalmasın, Atlarla Tanışma Etkinliği ve Adaptif Binicilik Eğitimi yapılamamıştır.
Doğal Yaşam Merkezimizi öğrencilere ziyarete açamadık. Sadece Doğal Yaşama geliş-gidişleri okullar kapalı olduğu için sadece velilerle birlikte ikili-üçlü sayılarda ziyaretçi kabul edildi.
İnşallah 2021’de bu eğitimleri yapmak için uygun koşullar tekrar oluşur ve proje eğitimleri vermeye başlarız.

Yazın başında Dostlarımız için ‘’Bir Kap Su, Bir Kap Mama’’ projesini hayata geçirdik. Sokak hayvanlarına mamanın yanı sıraduyarlı vatandaş ve esnafa mama kabı ve su kabı dağıtıldı.
Yılda aşağı yukarı 10 bin çocuğa eğitim veriyorduk, maalesef bu eğitimleri yapamadık.
Sadece öğrenciler velilerle birlikte ikili, üçlü kişi olarak pandemi şartlarında barınağımızı ziyaret etmeye çalışıyorlar.

Dediğim gibi teknik olarak hizmette hiçbir koşulda geri kalmadık. sosyal işlerde sıkıntı çektik.

Ayrıca; sahiplendirme konusunda sıkıntı çekiyoruz. Geçmiş yıllardaki sahiplendirme sayılarıyla bu seneki sahiplendirme sayısı maalesef düştü. Bunun da sebebini ben iki ana şeye bağlıyorum. Birincisi, sokak hayvanlarından veya evcil hayvanlarından covid geçer korkusuyla ilk anda insanlar hayvan sahiplenmek istemedi. Hatta evde bulunan hayvanlarını da bırakmak istediler. Bununla ilgili biz bilimsel yapılan açıklamaları kamuoyuna açıkladık. Böyle bir hastalığın evcil hayvanlardan, sokak hayvanlarından bulaşmadığını sokak hayvanları tarafından insanlara herhangi bir covidcorona hastalığının bulaşmadığı ortaya çıktıktan sonra şu anda sahiplendirme de normal bir prosedüre girdi.
Sahiplendirmenin azalış sebeplerinden birisi de maalesef ekonomik şartlar tabi bir kedinin köpeğin bakımı öyle kolay bir şey değil ,aylık en az 200-300 TL bir maliyeti var. Bunu da insanlar karşılamakta güçlük çekiyor. Bundan dolayı da sahiplendirme sayısı azalmıştır.

Son olarak ne söylemek istersiniz…

Hepimize görev düşüyor. Üzülmek, kızmak, sosyal medyadan sadece yorumlarla katılım sağlamak yerine süreçlerin takibinde olmamız, farkındalık yaratmamız, barınakları ziyaret etmemiz, satın almak yerine sahiplenmeyi desteklememiz, barınaklardaki dostlarımızın sesi olmamız gerekiyor.

- Reklam -

Benzer İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Son Eklenen İçerikler

- Reklam -