Zarif, güzel ve nazik bir hanımefendi; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tiyatroları oyuncusu Elif Melda Yılmaz.
Oyuncu olmaya nasıl karar verdiniz?
Lisede okulun tiyatro kulübündeydim. Ben her zaman çok konuşan bir insandım. Söylemek istediğim sözler, anlatmak istediğim şeyler vardı. İlk olarak Çarpılmışlar diye bir piyes hazırlamıştık. Oyunda bana hiç konuşmayan bir kız rolü verdiler. Adli dengesi bozuk bir kızı oynayacaktım. O rolü hiç almak istememiştim. Neden ben bu role seçildim diye hocamla kavga ettim. Bu konuda epey tartıştık. Hoca da bana sinirlendi ve yapmıyorum diye oyunu bıraktı gitti. Biz 2-3 gün hoca olmadan prova yaptık. Fakat her şeye rağmen oyunu tamamladık. Oyun bittikten sonra alkış için hocamız hepimizin ismini tek tek anons etti. Sıra bana geldiğinde Keriman rolünde Elif Melda Yılmaz dedi. Kulisten baktım herkes ayağa kalmış alkışlıyor. Geri çekildim gözlerimden yaş akmaya başladı. Ne yapacağımı bilemedim. Çıksam mı çıkmasam mı? Sonra çıktım hala gözümden yaşlar dökülüyor. Selam veriyorum alkışlıyorlar. Kocaman kocaman insanlar, annelerimiz babalarımız bizi alkışlıyorlar. O an dedim ki hayatım boyunca bu alkışları almak zorundayım. O duyguyu tadan bir insan sahneden vazgeçemez. O an karar verdim. Başka bir şey yapamazdım zaten. O an oyuncu olmaya karar verdim.
Daha sonraki süreç nasıl gelişti. Oyunculuk için neler yaptınız?
Daha sonraki süreçte oyuncu olmak için elimden gelen her türlü çabayı sarfettim. O dönemde Eskişehir’de şartlar şimdi ki kadar güzel değildi. Şehrin bir tiyatrosu yok. Dışardan gelen turnelere harçlıklarımızı biriktirerek gidebiliyoruz. O yıllarda bir kişinin konservatuvara hazırlanması özel çaba gerektiriyordu. Çok fazla zorluk vardı fakat ben hep kovaladım. Ne yapabilirim, ne yaparsam kendimi geliştiririm. O zamanlar Google, internet gibi mecralar yok. İl halk kütüphanesi vardı. Kütüphanede bulabildiğimiz kaynaklarla öğrenmeye çalışıyorduk. Her hangi bir kurs almadım. Kendi özel çabalarımla bulabildiğim kaynaklar ve okuldan abilerimize abilerimize sorarak elde ettiğimiz bilgilerle hazırlandım. İlk senemde konservatuvarı kazanamadım. Fakat daha sonraki sene Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro bölümüne girdim.
Benim hayalimde Eskişehirde tiyatro yapmak her zaman vardı. Eskişehir’de tiyatro olmaması içimizde bir yaraydı. Eskişehir’in bugün bu noktaya gelmesini sağlayan Yılmaz Büyükerşen’e ben bir oyuncu olarak değil bir Eskişehirli olarak minnettarım. Bana sosyal medyadan bir çok insan yazılar yazıyorlar. Ben sizin bütün oyunlarınızı izledim oyuncu olmak istiyorum ne yapmalıyım diye. Bu olaylarla karşılaştıkça çok duygulanıyorum. Şu an izleyebilecekleri oyunlar var, tanışabilecekleri insanlar var. Biz bunun yokluğunu çekmiştik. Fakat bugün bu durumun aşılmış olması beni mutlu ediyor. Bu gün gelidiğimiz noktada her şey çok daha güzel. Eskişehir’de 17 yıldır tek bir boş koltuğa oynamadım. Eskişehir seyircisi bizim verdiğimizi o kadar gönülden aldı. Yılların açlığıyla bizi sarıp sarmaladılar. Eskişehir seyircisine minnettarım. Her zaman her yerde söylüyorum. Dünyanın en güzel seyircilerine sahibiz. Bütün oyuncular olarak biz çok mutluyuz.
Eskişehir Büyünkşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’na giriş ve o dönem yaşadıklarınız konusunda neler söylemek istersiniz?
Konservatuvarı bitirdikten 15 gün sonra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kadro açtı. Bende gelip sınava girdim ve bu süreç başlamış oldu. “Bir Şehnaz Oyun” isimli müzikale başladık. Zaten müzikal benim hayalimdi. Oyunumuz 6 yıl kapalı gişe oynadı. Şehnaz’la beraber piştik büyüdük, oyunculuğu öğrendik. Oyunculuk okulda öğrenilmiyor. Okulda temeller atılıyor. Oyunculuk sahnede öğreniliyor.
Şehnaz’ın benim hayatımda özel bir yeri vardır. Yıllar geçtikçe yeni oyunlar müzikaller oldu. Bu süreçte çeşitli ödüller aldık. Bu yıl Korel Cezayirli genel yayın yönetmeni oldu ve dedi ki; “Sana bir süprizim var. Benim tekrar oynamak ve oynatmak hayalimdi. Bir Şehnaz Oyun müzikalini yeniden sahneleyeceğiz.” Bütün oyuncu arkadaşlarla çok mutlu olduk. 17 yıl sonra Bir Şehnaz Oyun’u yeniden sahneledik. Sahneye adım atıp ilk repliğimi söylediğim anda 17 yıl önceki kız olmadığımı farkettim. Bütün hayatın farkını gördüm. Birkaç ay sonra Kan Kardeşler müzikali geldi. Müzikalde çok çocuklu bir anneyi oynuyorum. Farklı bir oyunculuk deneyimi oldu benim için. Seyirciden de güzel tepkiler alıyoruz. Benim oynadığım rol çizgisinin dışında bir rol. Müzikal oynamayı çok seviyorum.
Tiyatro mu sinema mı diye sorsak ne yanıt verirsiniz?
Dizilerde oynadığım dönemlerde tiyatroyu bırakmam konusunda öneriler almıştım. Fakat bırakmadım, iyi ki de bırakmamışım. Bana hiçbir şey sahnede aldığım o sıcak alkışın hazzını vermiyor. Seyirciyle o anı paylaşmayı seviyorum. Canlı olarak yaşamayı seviyorum. Müzikte de mesela canlı konser seviyorum. Stüdyoya girmeyi kayıt yapmayı sevmiyorum. Canlı bambaşka bir şey. Benim haberim yokken kayıt alınsın. Seyirci olsun, canlı canlı yapalım, o anda kaydedilsin. Çünkü o zaman gerçek oluyor. Müziği de, oyunu da, sanatı da oluşturan şey biz değiliz aslında, o seyirciyle yapılan bir şey, karşılıklı etkileşim. Televizyonda oynarken sahnede oynadığımızın taklidini yapıyoruz. Oynamayı oynuyoruz. Televizyonda yaptığımız gerçek değil fakat sahnede yaptığımız gerçeğe çok yakın. Gerçekle hayal arasında bir şey o ve onu seyirciyle el ele beraber yaşıyoruz. Seyirciyle beraber ağlıyor beraber gülüyoruz. Benim için seyirciyle bütünleşmek çok özel ve çok güzel. Ben o duyguyu seviyorum.
Elif Melda Yılmaz kimdir?
Doğum tarihi 7 Kasım 1977. 1992’de Eskişehir’de açılan ilk özel radyoda program yapımcısı ve sunucusu olarak çalıştı. Ankara, Eskişehir ve Bursa radyo ve televizyonları için özel olarak reklam metinleri ve müzik seslendirmeleri yaptı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro bölümünde okudu. Üniversite yıllarında İngilizce animatörlük, Türkçe ve İngilizce yaratıcı drama öğretmenliği, uluslar arası şirketlerin tanıtım filmleri için İngilizce çevirmenlik ve seslendirme, TRT ve özel stüdyolarda film ve belgesel seslendirmesi, Ankara Devlet Tiyatrosunda oyunculuk ve Ankara’da çeşitli kulüp ve restoranlarda solo caz vokalisti olarak programlar yaptı.
2000 yılında açılan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları‘nın ilk on üç kurucu oyuncusundan biri oldu. TV dizilerinde oyunculuk yaptı. 2008 yılında Ali Özgentürk’ün yönettiği Yengeç Oyunu adlı sinema filminde yer aldı.
2007 ve 2008 yaz sezonlarını Fransa’da geçiren sanatçı, Fransa’da Türk Folklorünün tanıtımı üzerine çalışmalar yaptı. 2013 yılında Kanlı Nigar oyunundaki performansıyla Çağdaş Gazeteciler Derneği ve 4. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Ödülleri jürisi tarafından Yılın Kadın Sanatçısı ve Müzikal Dalında Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödüllerine layık görüldü.
2016 Yılında Kanal D’de yayınlanan Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Meryem karakterini, 2017 Yılında ise Fox TV’de yayınlanan Esaretim Sensin dizisinde Alev karakterini canlandırdı. Elif Melda Yılmaz Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında oyunlarına devam etmektedir.